Instagram @sarkkuk

torstai 26. helmikuuta 2015

Ennen oli vaivalloista, nykyään kummallista

Saunassa kuultuja elämänkokemuksen ääniä. Mukana oli 4-5 vanhempaa rouvashenkilöä, ja keskustelu lähti siitä, kuinka eräs heistä kertoi saaneensa juuri uuden kiukaan, joka pienen säätämisen jälkeen oli alkanut lämmittää.

Kesällä -14 saunanlämmityspuuhissa


- Sähkösauna ei kyllä voita puista, mutta onhan siinä vaivaa! Pitää kantaa puut liiteristä,  kantaa vesi, ja vielä siivota roskat ja tuhka! -Mutta ennen se vasta vaivalloista oliki, kun piti hakata jäähän reikä, että sai vettä.

- (Erään rouvan) sisko oli juuri laittanut puusaunan itelleen ja kanto itse sinne kaikki veet. Naapuri oli kauhistellut, että miten hän nyt noin vaivalloisesti asian jaksaa tehdä! Tämä sisko oli tuumannut, että tykkää tehdä asioita, joiden eteen joutuu näkemään vaivaa. -Ja pysyyhän siinä kunnossa! - Ja kuluupahan siinä aika!

- Nykyään kaikki on kyllä niin helppoa -Liian helppoa! -Ja silti ihmiset on paljo väsyneempiä -Ja marisee ihan turhista asioista

-Ei ennen oltu kuullukkaan, että pitäis käydä jossain kävelyllä, kun nykyäänhän suositellaan tunnin kävelyä. -Ei sitä ennen ehtiny! -Niin, kyllä siinä päivän aikana sai hyötyliikuntaa.

- Nykyään ei voi oviakaan pitää enää auki. -Ennen pystyi jättämään vaan luudan oven taakse ja lähteä eikä sinne mennyt kukaan. Kyllä nykyään on meno ihan kummallista. -40 vuoteen ei tarvinnu ovea laittaa lukkoon mutta nytpä pitää olla päivin öin. -Nykyään ei enää päivälläkään voi pitää ovea auki, kun kaikenlaisia hörhelöitä liikkuu. - Siltäkin (naisen nimi) varastettiin se lompakko ihan nenän eestä, kun oli joku tullut sisään. - Niin, siinä kun vesilasia haet kun janottaa, niin kyllä ne vie. Vanhustentalojahan ne kiertää paljon, tais olla samat ihmiset kyseessä.

- Ennen saatto mennä kyläänki millon vaan, mutta nyt pitää oikein pyytää. -Ja sitä tarjottavaa pitää olla sen seittemää sorttia. -Ennen mentiin millon mentiin ja sitä tarjottiin mitä oli. Emäntäki saatto istua kutomukset sylissä. -Isäkin aina sano, että vieraat tullee ajallaan ja talo ellää tavallaan.

- Ja naapureita autettiin aina. -Aina yhdessä tehtiin potunnostot ja puitiin vilja. Semmosta talkoohenkeä oli enempi. -Jos näki että naapurissa nostettiin pottuja, niin sitä mentiin auttamaan. Ja koulustaki sai vapaata. - Emännät meni joukolla auttamaan naapuria pirtin siivouksessa, ennen oli ne oli niin isoja -Nytkin tippu lumet katolta, ja mietin että kutsun kaikki kylän miehet talkoisiin, siinä ei ois lapion kanssa kauaa menny. Mutta soitin sitten pojalle ja hän hommas tekijän siihen. Ei sitä ite ois saanu -Ois pitäny olla rautalapio -Ja se märkä lumi oli ku kiviä.


Ajatuksia nykypäivään!

2 kommenttia:

  1. Niinpä! Minä tosin jätän oven auki lenkkeilyn ajaksi, mutta sitten laitan sen lukkoon ollessani sisällä. :D Asumme siis maalla, naapurissa asuu vanha rouvashenkilö, joka tulee koputtamatta sisään jos ovi on auki. Useamman kerran ehdin säikähtää oikein kunnolla, kunnes aloin pitämään ovea lukossa. :) Paitsi siis lenkillä ollessani, kun en jaksa kantaa avaimia mukana. Mutta eihän tänne kukaan silloin eksy. :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jossakin syrjässä saattaa vielä vanhat tavat elää. Luulen ettei omakaan mummo laita ovea aina lukkoon, tai ei ainakaan laittanu kun pienempiä oltiin, nykyään voi olla ettei keskellä-ei-mitään ees tiiä, kuka kävelee ovesta... :)

      Poista

Ilahduta kommentillasi!