Instagram @sarkkuk

perjantai 9. tammikuuta 2015

Meidän kestovaippataival

Tämä postaus on maannut luonnoksissa pienen ikuisuuden. Viime keväänä törmäsin erääseen ystävään, ja puhetta tuli kestovaipoista. Hän vinkkasi minulle juuri julkaistusta kirjoituksesta kestovaippailun kauhuista. Lapsellista-blogista löysinkin tuon postauksen, sekä jatkokertomuksen tälle ilmeisesti paljon kohua aiheuttaneelle kirjoitukselle. Enkä nyt malta olla kirjoittamatta meidän kokemuksista vähän kuin vastineeksi tälle, oman 1,5 vuoden kokemukseni perusteella. (Kyseessä ei siis ole hyökkäys em. kirjoitusta kohtaan, vaan nostan vain tässä hyvässä kirjoituksessa hyvin mainittuja asioita esiin). Kursiivissa olevat pätkät siis kopsattu tuosta postauksesta.



Hajua.
Tiesittekö, että pissa ja kakka haisee. Pikkuvauvan vaipoista nyt ei juuri hajua tule, mutta kun ruokaa syödään niin siitäpä se lähtee, kuona-aineiden poistuminen. Mahdollisiin hajuihin paras ratkaisu tosiaan on hyvä tuuletus likaisille vaipoille ja ikävää on, jos siihen ei ole mahdollisuutta. Tähän varmasti monen into kestovaippailuun lopahtaakin. Ite en oo kovin hajuherkkä eli kylpyhuoneessa roikkuvat likavaipat ei minun eloa niinkään haitanneet (isi niistä sen sijaan toisinaan mainitsi). Nyt omakotitalossa likavaipat on ulkona, eli niiden mahd. hajuista kärsii vaan tupakoitsijat, joiden haju on mun mielestä vaippojakin karseampi. Talvella jos vaipat jäätyy/kesällä auringossa kuivahtaa, niin eipä ne silloin haisekkaan. Ja niiden vaippojen huuhteleminen isosta asiasta, no, pitäähän ne kertakäyttövaipatkin ottaa ja johonkin laittaa. Ite en kaipaa niitä haisevia roskakasseja, jotka aina lojuu ovensuussa tervehtimässä sisääntulijaa.


Koko kodin vallanneita vaippoja jossain vaiheessa vaippakiertoa.
Okei myönnetään, en jaksa aina olla täsmällinen ja kiikuttaa niitä likavaippojakaan heti sinne ulos. Niitä onkin sitten pöydällä, vessoissa, kylppärissä... Vaan itteppä olen laiska ja ite siitä sillon kärsin.



Tarroja, jotka aukesivat pesukoneessa ja raatelivat kavereina pesussa olleet pyyhkeet.
Toisinaan joku tarra on auennut sillä seurauksella, että koneesta tulee ulos iso mytty toisiinsa takertuneita vaippoja, mutta mikään ei ole vielä hajalle mennyt.



Hoitolaukussani haisi PUL-pussissa puolikkaan ruokakassin kokoinen satsi likaisia vaippoja.
Kun johonkin on meno, otan meille mukaan varavaipan. Jos vaippa tarvii vaihtaa, laitan likaisen vaipan pieneen muovipussiin ja laukkuun ja kotona otan sen sieltä pois. Ikinä ei ole mitään ylimääräisiä hajuja huokunut. Toki jos sen vaipan sinne laukkuun unohtaa päiväkausiksi, niin  hajupommi on taattu!


Kastuneita vaatteita.
Ohivuotoja tapahtuu satunnaisesti varsinkin epäistuvien vaippojen kanssa. Meillä kuitenkin vaatetta riittää, että en ole ottanut asiasta itelleni minkäänlaista stressiä.



Pyykkivuorta.
Alkuunsa minulla ei ollut hurjaa kokoelmaa vaippoja. Kuivattelin vaipat minivessani kuivausritilällä ja pesin vaipat noin kolmen päivän välein, josta ne tuli lähes suoraan käyttöön. Nykyisellään vaippoja on ylimääräkin, ja pesuväli saattaa hyvinkin olla jopa 5 päivää. Likaiset vaipat laitan kuivaustelineelle ulos niin kesät kuin talvet (kerrostalossa tämä oli hankalampaa, "paras" ratkaisu oli laittaa kuivumaan saunaan, jossa ne olivat vähiten tiellä ja (haju)haittana). Kesällä vaipat kuivuu kätevästi ulkona (omakotitaloon muutto helpotti tätäkin asiaa huomattavasti), nyt kuivatus tapahtuu kätevimmin kuivausrummussa (aikaisemmin pyykkihuone/muu tila kävi ihan mainiosti).


Kestovaippoihin tuhraantui ihan järjetön määrä rahaa.
Olen ostanut jokaikisen vaippamme kirppiksiltä, raskausaikana niitä vain löytyi kirppiksiä kierrellessä enkä sen koommin enää ees miettiny ettenkö niitä käyttäisi. Muutaman olen saanut lahjoituksena ystävien äitiyspakkauksista. Suurin summa, jonka olen käyttänyt, on sata euroa pakettiin, joka sisälsi ison pahvilaatikollisen verran kestovaippoja, imuja ja villahousuja. Yleensä käytän 2-3 euroa per vaippa, joista osa on ollut uusiakin. Itse olen myynyt muutaman vaipan, joka ei meidän käyttöön sopinut, suunnilleen samaan hintaan. Koko aikana arvioisin käyttäneeni vaippoihin sen pari sataa euroa, vrt. kertakäyttövaipat, joihin kuukaudessa saa menemään varmaankin noin 50 euroa.


Pesuaineena käytän tavallisesta kaupasta löytyvää Neutral-pesuainetta sis. alle 5% saippuaa), joita oon ostanut vaippa-aikana ehkä 2-3 purkkia. Kerran olen ostanu pesupähkinöitä tarjouksesta. Huuhteluun käytän tavallista etikkaa, ja likaisimpiin tahroihin sappisaippuaa, joka taitaa olla toinen käytössä. Noista nyt ei hurjaa summaa saa tekemälläkään. Alussa pystyin pesemään pyykit yleisessä pesutuvassa, mikä toi säästöjä toki enemmän, mutta en ole huomannut hirveää piikkiä veden- tai sähkönkulutuksessa myöhemminkään ( varsinkin kun muutenkin koitan pihistellä kyseisissä asioissa).


Vaippahuoltoon menevä aika oli tähtitieteellinen.
Jonkun aikaa menee toki pyykkien koneeseen laittamiseen ja poistamiseen, mutta esim. "laskostelun" teen telkkaria katellessa eikä oo siis mistään pois (päin vastoin, sasnpahan istua hetken aikaa). Aikaa saa toki kulumaan, jos nyt vailka hurahtaa johonkin tiettyyn malliin ja kuosiin ja istuu päivät kirppispalstoilla vaippoja kyttäämässä. ;p (itelle vaippa ku vaippa kelpaa, vaikka suosikkejakin on). Mutta muuten en koe näitä aikaa vievinä.


Kestovaipoissa siis on omat kommervenkkinsa, mutta kun vähän viitsii nähdä alkuun vaivaa, niin koko rumbasta tulee rutiinia enkä ite kyllä ees aattele, että me "kestovaippaillaan". Jonkun verran nyt kertakäyttövaippoja ostaneena (päiväkotia varten) ymmärrän tavallaan niiden helppouden ja sen, miksi joku ei ees halua kuulla puhuttavan mistään kestovaipoista. Itelle se on kuitenkin ollut hyvä ratkaisu, olen säästänyt vaipoissa sekä rahaa että luontoa. Alkuun tätä touhua minunkin kohdalla ihmeteltiin, mutta nyt en ole kuullut aikoihin mitään negatiivista kommenttia. Muutama tuttavan tiedän, joka alkuun aikoi kestovaippailla edes osin, mutta vääränkokoisten/epäsopivien vaippojen jälkeen en ihmettele, miksi homma ei toiminut. Eikä kestovaipat varmaan kaikille "sovikkaan" (istuvuuksissakin on eroja). Itsehän en alkuun edes mitään kummempia opuksia lukenut, joitakin käyttökokemuksia blogeista ja sitten myöhemmin oman yrityksen ja erehdyksen kautta.


Uuden pienokaisen kohdalla aikomus on jatkaa kestovaippaperinnettä, varsinkin kun varastossa noita nyt on tallessa laatikko jos toinenkin. Mutta jos homma ei natsaa, energiaa ei riitä tai tulee jotain muuta ylipääsemätöntä, niin en minä mikäön antikertakäyttövaippailija myöskään ole. Tilanteen mukaan mennään ja sen, mikä just sillon tuntuu meille sopivimmalta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Ilahduta kommentillasi!