Instagram @sarkkuk

lauantai 13. syyskuuta 2014

Taas piikkejä

Pitempään blogia lukeneet jo muistaneekin, että olemme osallistuneet Sn kanssa rokotetutkimukseen. Tässä aijemmassa tutkimuksessa annettiin kuutosrokote neuvolassa tavallisesti annettavan viitosrokotteen sijaan, lisäyksenä siinä siis tuo hepatiitti B. Lisäksi saimme meningokokki C-rokotteen. Meidän osalta tutkimukset sujui hyvin, mitään tavallista poikkeavaa oiretta ei ilmennyt. Siispä kun viimeisellä kerralla kysyttiin, haluttaisiinko osallistua uuteen tutkimukseen, niin en epäröinyt hetkeäkään.


Tässä uudessa tutkimuksessa saimme nyt MPR-rokotteen (=tuhkarokko-vihurirokko-sikotautirokote), joka normaalisti annetaan 1-v neuvolassa. Lisäksi annettiin hepatiitti A - ja vesirokkorokote. Tutkimuksessa verrataan kahta eri käytössä olevaa MPR-rokotetta, tarkoituksena todistaa toisen näistä olevan aivan yhtä tehokas, jotta se pääsisi käyttöön myös Euroopan ulkopuolella (=USA).


Ite oon sairastanut vesirokon lapsena, oisinkohan ollut noin 8-9 -vuotias. Karsee tauti. Normaalissa tapauksessahan vesirokko on sinänsä vaaraton, MUTTA se voi aiheuttaa hengenvaarallisia jälkikomplikaatioita. Silmille hyppäsi aijemmin jostakin uutisvirrasta äitien käymä keskustelu rokotteista, ja varsinkin näin rokotevastaisuuden aikakautena, kallistuin heti kannalle, että me tuo otetaan. Kun sitä nyt tarjottiin rokotetutkimuksen osana, niin suostuin tietenkin heti. (Yleensä kaikki rokotteita vastaan olevat keskustelut heitän sinne minne Magneettimedian julkaisunkin, eli suoraan mappi Ö:hön, mutta toisenkin katsantokannan näkemys on virkistävää välillä huomioida).


Rokotteiden tuomat riskit on pieniä ja samanlaisia, mitä normaaleihinkin rokotteisiin kuuluu. Mitä odotettavissa on, niin pari päivää rokotteista saattaa ilmetä ärtyisyyttä, uneliaisuutta, ruokahaluttomuutta ja tuommoista, mitä ei välttämättä edes normaalista käytöksestä huomaa. Viikon-kahden päästä rokotteista saattaa tulla kuume, lisäksi tyypillisesti voi ilmetä ihottumaa ja vesirokkorokotteeseen liittyen voi nousta erilaisia vesikelloja - rokote sisältää pienen määrän itse virusta. Meidän tulee välttää altistumista vesirokolle, tai ihmisiin, joille vesirokon saaminen voi olla riski - eli heille, joilla ei immuunivastetta ole kuten vastasyntyneet lapset, tai raskaana olevat naiset.


Verikokeen lisäksi saatiin kolme piikkiä, eikä tietenkään huudoilta vältytty. Samanlainen huuto tosin syntyi, kun neiti käveli pahki pöydän reunaan, että ei se niin kauheaa ole. Kun päästiin jo huoneesta ulos ja leikkimään, oli piikit unohdettu. Kun neiti vielä sai lahjaksi oman jalkapallon, oli riemu jo ylimmillään sen perässä odotusaulassa potkutellessa.


Kuuden viikon ajan meidän tulee pitää taas oirepäiväkirjaa. Lisäksi joka ilta tulisi mitata kuume. Katsotaan, miten tän mun lahopään kanssa käy.. nyt jo oli yks ilta unohtua välistä. Toistaiseksi ollaan vielä vältytty kummemmilta oireilta. Mutta kirjottelenpa taas seuraavan rokotekäynnin jälkeen, että miten tutkimus meidän osalta edistyy!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Ilahduta kommentillasi!