Instagram @sarkkuk

keskiviikko 10. heinäkuuta 2013

Päivä kanssamme

Maanantai 08/07/2013

00.02 
Vauva herää juuri keskiyön jälkeen (katsoin kelloa) ensimmäiselle yösyötölle ja jaksaa imeä reilun varttitunnin.

03
Vauva heräilee jälleen syömään. Juuri kun vauva on nukahtanut ja itsekkin toivon pääseväni puolihorroksessa unille, herää hän uudestaan ähisemään. Luen samalla kännykällä pari blogipostausta pitääkseni silmät juuri ja juuri auki, mutta ei silmät oikein jaksa toimia. Tätä rumbaa jatkuu tunnin verran.

5.30
Taas heräillään ja imeskellään vajaa puolituntinen. Silti vauva kitisee ja ähisee, joten heijailen tätä, mikä tuntuu auttavan. Leevi kaipaa hellyyttä, tämä änkeää hetkeksi mun mahalle makoilemaan. Hetken päästä nukutaan taas kaikki kolme.

7.40
Herään taas vauvan tuttuun ähinään. Imetän parikymmentä minuuttia selaillen kännykällä Facebook-päivityksiä (ja poistan myös Skypen, koska uusimmasta versiosta ei pääse kirjautumaan ulos eli vie akkua!) ja päätän jo itsekkin herätä. Vauva nukkuu, tietokone auki, Leeville ruokaa, kahvit tippumaan.


8.15
Vauva päästelee sängyssä ääniä ja raottaa silmiään. Kerään äkkiä kestovaipat ja harsot pyykkisäkkiin ja ampaisen pyykkitupaan, joka on onneksi vapaa. Varaan sen klo 12 saakka kaiken varalta. Palatessa vauva napottaa jo silmät auki. Otan kahvia ja vauvan hetkeksi syliin pörisemään samalla, kun selaan FB:stä viimeisimmät päivitykset. Hetken päästä aloitetaan aamutoimet: pukluvaatteet pois, (kertakäyttö)vaipanvaihto (kestovaippaan), pyllypesu, navan puhdistus, silmien (ja naaman) puhdistus, vähän öljyä kuoriutuviin ihokohtiin, hetken ilmakylpyilyä mahalleen (hienosti nostelee päätä), uudet vaatteet päälle, "puolukkaa" (=puolukkamehuun kastetulla topsipuikolla penslaan kielen), D-vitamiinitippa. Leevi ravailee ympäri kämppää eikä osaa päättää, olisko sisällä vai tiirailisko lintuja parvekkeella. Kuunnellaan samalla YleX:n aamuradiota, jonka ääni kuitenkin tökkii ja sammutan sen, kun hermot menee.


9.00
Koitan soittaa isille, mutta tämä ei vastaa, joten antaa olla. Lueskelen nettilehdistä (IS, IL, Kaleva Oulu) uutiset läpi, vauva nukahtaa syliin. Laitan tämän omaan koppaansa ja varmistan, että edelleen nukkuu. Sitten ampaisen likavaatesäkin kanssa taas pyykkitupaan, laitan ne koneeseen ja ripustan vaippasatsin kuivumaan. Palatessa vauva nukkuu edelleen. Istun koneelle ja aloitan tämän postauksen kirjoittelun.

9.45
Leeville lisää ruokaa, samalla kippaan mukiin loput kahvit. Vauva heräilee. Laitan telkkariin Greyn anatomian pyörimään (oon pitkin kevättä tallettanut boksille sarjoja ja leffoja just näitä hetkiä silmällä pitäen!) ja asettaudutaan imettämään sohvalle imetystyynyn kanssa - ja juuri kun on hyvä asento, niin Leevi maukuu parvekkeelle. Päästän Leevin ulos ja toistan saman uudelleen. Vauva viihtyy rinnalla puolisen tuntia. Istun koneelle vauva kainalossa kukkuen lukemaan jo melkein viikon vanhoja blogipostauksia...


10.45
Vauva nukahtaa, yritän laskea tämän koppaansa nukkumaan lähteäkseni ripustamaan pyykit ja odottelen hetken. Vauva on eri mieltä, nyt herätään! Kun rintarepussa ei kelpaakkaan olla, niin ei auta kuin antaa vauvalle tissiä. Tämä tepsii, vauva nukkuu ja saan tämän laitettua koppaan, ja viimein pääsen pyykkitupaan, mutta en enää ehdi laittaa viimeistä satsia (=vessan matto, jolle Leevi ystävällisesti eilen pissasi, kun en ollut ehtinyt puhdistamaan hiekkoja) pyykkiä pyörimään. Palatessa ehdin viimein laittaa itselleni aamupalaa nälän jo kurniessa vatsan pohjalla (yleensä ehdin syödä jo hieman aiemmin vauvan nukkuessa). Mössöäni syödessä ehdin jälleen lueskelemaan pari blogipostausta.

Kaurahiutaleita, seesamin- ja pellavansiemeniä, luumuja, rusinoita, pähkinöitä, pakastimesta mansikoita, persikkaa, rahkaa ja jugurttia + vitamiini ja maitohappobakteeri.

11.30
Vaihdan vaatteeni ja yritän laittaa naamaani edustuskelpoiseen kuntoon. Samalla pakkailen tavaroita, mm. omaa maitoani sisältävän tuttipullon mukaan.


11.55
Nopea vaipanvaihto ja imetys (=10 min), sitten menoksi kohti bussipysäkkiä ja ensimmäistä linja-autokyytiä vaunujen kanssa!


13.00
Vierailu lastenvalvojan luona, mikä kestää tunnin. Juttelemme mm. parhaista tavoista meille isyydenselvittämiseen ja mitkä tekijät siinä vaikuttaa.


Vauva nukkuu vaunuissa viimeisille minuuteille saakka, mutta sitten iskee nälkä ja parku. Onneksi otin tuttipullon mukaan, lämmitän maidon kuuman vesihanan alla ja istun aulaan juottamaan vauvaa. Julki-imetysneitsyys ei siis mene vieläkään, vaikka ei aulassa ketään ensin ois kyllä ollut (mutta sitten sinne tulikin joku nuoripari). Missataan samalla yksi bussikyyti, muistuttaa siitä, että vauvan kanssa ei ole aikatauluja.


Kävellään bussikatokselle katsomaan aikatauluja, seuraavaa kyytiä pitäisi odottaa 20 minuuttia, mistä natiainen varmasti hermostuisi. Päätän kävellä eri reittiä vähän matkaa toiselle bussipysäkille, josta hyppäämmekkin juuri sopivasti bussiin, kun natiainen aloittaa itkemisen ja olen laittamassa tuttipulloa suuhun.


15.00
Kotona. Imetys Greyn anatomiaa katsellen, vaipanvaihto.

15.40
Laitan vauvan sitteriin ja ehdin viimein itse syömään. Koitan selailla Facebookia, mutta selain jumittaa, eli takaisin Greyn anatomian pariin. Ehdin syödä juuri ennen kuin vauvalla menee hermot. Sitten taas hieman imetystä, johon vauva nukahtaa.

 Salaattia ja kivennäisvettä + vitamiini.

16.15
Nostan vauvan koppaansa ja laitan kahvit tippumaan (kahvinhimot ovat palanneet!). Syön vesimelonia, koska salaatin jälkeen jäi vielä pieni makeannälkä, ja istun jatkamaan tätä postausta. Kopasta kuuluu ähinää ja pörinää, joka päättyy itkeskelyyn. Vaipanvaihto. Tämän jälkee istutaan koneelle juomaan kahvia, ja nuppu nukahtaakin saman tien käsivarrelle. Itse tappelen koneen ja selaimen käynnistymisen kanssa, ennen kuin muistan, että ne piip Oriflamen tilaukset pitäis laittaa tänään mainostukset vois vielä laittaa tälle päivää, jos joku edes kiinnostuis tilaamaan jotain (ja jonka esitteen vuoksi se selain kaatuukin koko ajan). Kun lasken vauvan koppaan, tämä herää saman tien ähisemään saaden matkalipun takaisin äidin syliin.

17.30
Tissitellään puoli tuntia. Laitan vauvan sitteriin napottamaan ja ehdin huuhtelemaan kakkavaipat (hyvä jono jo kertyikin) ennen kuin natina alkaa. Hiljenee hetkeksi tutilla, jonka aikana ehdin laittaa Leeville ja itselle ruokaa. Natiainen pääsee taas äitin syliin, tutti ei kelpaa mutta pian nukahtaa. Saan syödä ja viimein lukea ne Facebook-päivitykset.

 Jossakin alla on mustikka-banaanipannaria.

18.50
Nukkuva vauva koppaan. Vaihdan vaatteet ja kipaisen nopeasti pyykkitupaan keräämään pyykit. Sitten neidille lakki päähän ja menoksi! Neiti äkäpussi ei vaan kovin tykännyt herätyksestään ja osoitti hieman temperamenttiaan ja testaili äitin pinnan pituutta kävellessämme kauppaan. Kaupassa tosin torkkui aina kassalle saakka, jossa piti taas kerjätä huomiota (tai ehkä hän vain harjoitteli niitä itkupotkuraivareita karkkihyllyjen edessä - sai ainakin äidin liukenemaan nopeasti karkkien ohi!) Löysin sappisaippuaa, jota olen joka kaupasta koittanut etsiä, ja kaipaamani loisteputkivalaisimen - vessasta paloi "sopivasti" eilen lamppu ja puolipimeässä on pitänyt häärätä (vauvan kylpykin jäi tämän takia tekemättä).


20.00
Kotona taas. Leeville ruokaa. Kauppakassin (jonka sisällön jo melkein rikoin kassin pudotessa tuolilta lattialle) purku. Vauvalle ruokaa ja äitille telkkarista sopivasti Huippumalleja. Ehdin syödä taas itsekin hieman iltapalaa, johon en tällä kertaa jaksanut kovin panostaa.


20.55
Iltatoimet natiaisen itsensä käskyttämänä. Vaipan vaihto, pyllyn pesu, navan putsaus, uusi body päälle (aiempi sottaantui jo tässä puuhassa) , "puolukkaa". Onkohan muuten normaalia, kun tämä hikottelee vähintään kerran päivässä, yleensä juuri vaipanvaihdon jälkeen...??? Meinaa käskyttää jo yöpuulle, mutta alkaakin imeä peukkuaan eli tutti kelpaa nyt alkuun. Ehdin selata uudet FB-päivitykset läpi. Soitan isille, ensin puhelimella ja sitten Skypellä tietokoneelta, yhteys vaan on taas niin heikko että puhelu katkeaa koko ajan eli ei tovoakaan selittää kaikkea, mitä lastenvalvojan kanssa käytiin läpi isyydentunnustamiseen liittyvistä seikoista. Ehkä huomenna sitten paremmalla yhteydellä?


22
Laitan vauvan nassuttamaan tuttia sänkyyni ja hoidan omat iltatoimet, sisältäen mm. likavaipan huuhtelun, kestoliivinsuojien pesun, kissanhiekan siivoamista... Hampaidenpesun ohella pitää juosta prinsessaa palvelemassa, kun ei se tutti vaan pysy suussa. Koitan myös houkutella Leeviä parvekkeelta sisälle, mutta siellä uni maistuisi vissiin paremmin, ja kun on vielä lämmin ilma, jätän parvekkeen oven auki. Asettaudutaan sänkyyn yöpuulle. Voi että miten pienen vauvan ilme on aina niin onnellinen, kun se tajuaa saavansa tissiä! <3 Imetän muutamaan otteeseen vauvan (ja minun) nukahtaessa välillä. Vauva ähisee ja aloittaa potkunyrkkeilyn, eli vielä pitää kerran vaihtaa vaippakin! Leevi tulee sisälle ja saan parvekkeen oven yöksi kiinni. Tämän jälkeen kelpaa taas tutti, mutta ähinä jatkuu. Lienee mahaväänteitä, joten heijailen vauvaa taas tämän siihen pikkuhiljaa rauhoittuen. Toisella kädellä rapsuttelen selän takana hääräävää Leeviä. Jossakin vaiheessa vähän ennen puoltayötä päästään viimein nukahtamaan.



Päivän saldo:
 
- Melkoisen hektinen päivä. Onneksi joka päivä ei ole samanlaista (yleensä kuitenkin, kun pitäisi mm. siivota koko huusholli), ja siinä se positiivisuus piileekin: vaihtelu virkistää, mikään päivä ei ole samanlainen.


- Aikomuksen tasolle jäi mm. viikata puhtaat pyykit, käydä itse suihkussa (hiukset tykkää, kun ei joka päivä ne kerran viikossa pesee?), vaihtaa kissalle hiekat, vaihtaa vessan lamppu. En myöskään tullut paria tiskipöydälle kertynyttä kippoa tiskanneeksi, ja käytetyt tuttipullot odottaa myös keittämistä. Normaalisti ehdin kyllä myös syödä enemmän ja aamupalankin aikaisemmin, ja jopa valmistaa päivällistä (useammalle päivälle kuitenkin), mutta tänään tuo monituntinen "matkustaminen" vei mm. tältä aikaa. Monesti ollaan myös päästy nukkumaan jo kymmenen maissa, mutta koko päivän reissailut ja nukkuminen vissiin pitkitti nyt tätä rytmitystä.

- Vauva itki tänään varmaan enemmän kuin elämässään yhteensä, mistä minulle itselleni tulee se paskamutsi-fiilis, onhan syyt pääasiassa minun (kun ei sitä tissiä saa juuri heti suuhun!). Tästä tulee kyllä itsellenikin kasvun paikka, kun pitää vaan oppia sietämään sitä, että kyllä se vauva joskus itkee eikä prinsessaa voi aina heti olla palvelemassa. Kyllähän se äitin sydämen murtaa, kun katsoo tuollaista mutrunaamaa, jolla on naama ja silmät märät kyynelistä :( Tämä tyttö tulee vielä niin pompottelemaan äitiänsä, toivottavasti isällään olisi enemmän tahdonlujuutta...

6 kommenttia:

  1. Sinulle on haaste blogissani. :)

    VastaaPoista
  2. Julle on kohdusta asti hikotellut kerran päivässä, joten toivottavasti se on normaalia kun sama meno jatkuu edelleen! :)

    Mää en tiedä miten pärjäät yksinäsi, en voi kun suu ammolla ihailla jaksamistas. Meitä on kaksi täällä huolehtimassa pikkuisesta 24/7 ja silti on kädet täynnä työtä. Meillä pikkukaveri on vielä viimeiset kaksi viikkoa itkenyt kellontarkkaan välin 02.00 - 07.00. Tässä on selvitelty aiheuttaako joku ruoka-aine vatsavaivoja pienelle mun maidon välittämänä, mutta hyvä kun on voinut kuitenkin unta vuorotella miehen kanssa. Mut korvatulpat on nukkuessa pitänyt ottaa käyttöön, ei siksi että itku ärsyttäisi, vaan koska se särkee sydämen kuunnella kun toisella on hätä :( Mutta pakko nukkua omalla vuorolla se pari tuntia, että jaksaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. En voi väittää että helppoa olis, mutta ei niin vaikeaa mitä voisi olla. Lapsi on _tähän saakka_ kuitenkin ollut melko tyytyväinen ja säyseä tapaus. Ei sitä omaa aikaa toki jää, eikä tässä vaiheessa tarvikkaan, ja ehtiihän sitä myöhemminkin yksin olla (jos ei pää räjähdä sitä ennen :D). Nyt kyllä tajuaa, millanen työ yksinhuoltajilla on, varsinkin, jos lapsia on useampi!

      Toivon kyllä, ettei tuolle kehity mitään vatsavaivoja, sillon voi kyllä olla oma jaksaminen koetuksella. Hyvä että sää saat kuitenkin nukuttua rauhassa tuonkin ajan, eihän se ole vauvallekkaan hyvä, jos joutuisit sitten zombiena laahustamaan.

      Poista
  3. Olipas kiva lukea teidän päivästä! Saisikohan sitä itsekin kirjotettua aiheesta..

    Meidänkin vauvalle tulee usein hikka, hikottelu alko jo raskausaikana. Nyt se alkaa olla tosin jo vähenemään päin.

    Vauva on suloinen <3 ja Leevi myös!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Näitä on ollu hauska lukea kyllä muiltakin, ja samalla vähän vertailla, että miten eri tavoin ihmiset aikaansa käyttää ja miten erilaisia rytmejä vauvoilla onkaan. Tee siis ihmeessä, jos jaksat! :)

      Vauva on päivä päivältä suloisempi, ja niin on Leevikin, vaikka välillä vähän pöhkö onkin <3

      Poista

Ilahduta kommentillasi!