Instagram @sarkkuk

keskiviikko 27. maaliskuuta 2013

Toffee-kinuskijuustokakku


Pidempään mut tunteneet tietää, että oon oikea kinuskihiiri. Jo penskana mun bravuureihin kuului leipoa synttäreille kinuskitäytekakkua (äiti tais tehdä kakkupohjan, mutta itse väsäsin sitten kaiken muun ja keittelin kinuskin). Halusin siis tehdä kinuskikakkua nyttenkin, mutta tällä kertaa hieman uudemmalla tapaa. Tästä ohjeesta googlettelin erilaisia versioita, mutta mikään ei ollut just sellanen, mitä itse kaipasin. Niinpä poimin muutaman ainesosan useamman reseptin takaa esim. täältä, täältä ja täältä, josta koko juustokakun idea taisi saada alkunsakin. Toffeevanukkaan keksin ottaa mukaan viime hetkellä, kun se kaupassa osui sopivasti käden ulottuville. Näin tämän ohjeen, ja hetken mietin tuon päällisen tekemistä sen mukaan, mutta tunnetusti minun pitää itse kokeilla ja soveltaa kaikkea, eli tällaiseen reseptiin sitten itse lopulta päädyin.

Pohja

225 g digestivekeksejä
80 g margariinia / voita
1/2 dl Toffeevanukasta

Murskaa keksit (jos käytät tähän tehosekoitinta / blenderiä, niin ooppa varovainen, ettei se ylikuumene ja ala käryämään... heh heh). Sekoita joukkoon sulatettu margariini. Levitä irtopohjavuoan pohjalle, halutessasi laita alle elmukelmua / kakkupaperi alle. Painele tiiviisti. Laita kylmään jähmettymään.

Lisäsin jähmettyneen pohjan päälle vielä ohuen kerroksen toffeevanukasta, halutessaan makeampaa voi laittaa enemmänkin. Anna jähmettyä edelleen kylmässä.

Toffeinen täyte

4 liivatetta
2 dl kermaa
1 dl tomusokeria
2 tl vaniljasokeria
100 g maustamatonta tuorejuustoa
200 g rahkaa
100 g toffeevanukasta
1-2 rkl vettä

Laita liivatteet likoamaan kylmään veteen.
Vatkaa kerma vaahdoksi, samalla vatkatessasi lisää joukkoon tomu- sekä vaniljasokeri. Sekoita kermavaahtoon notkistettu tuorejuusto, rahka ja toffeevanukas.
Puristele liivatteista ylimääräinen vesi ja sekoita se pieneen määrään kuumaa vettä (halutessasi voit myös käyttää jotain mehua tai mikä vielä parempaa, toffeelikööriä).
Valuta liivate-nesteseos ohuena nauhana samalla koko ajan sekoittaen täytteen sekaan.
Kumoa jähmettyneen keksipohjan päälle, levitä tiiviisti ja tasaisesti.
Laita kylmään jähmettymään ainakin pariksi tunniksi, mieluummin yönkin yli.

Kinuskikiille

2 liivatetta
2 dl kuohukermaa
1 1/2 dl fariinisokeria

Laita liivatelehdet likoamaan kylmään veteen.
Mittaa kattilaan kerma ja fariinisokeri. Keitä miedolla lämmöllä välillä sekoitellen (ettei pala pohjaan) kunnes seos on saanut kastikemaisen olomuodon. (Pisaratesti: Tiputa pisara kastiketta kylmään veteen, mikäli pisara pitää muotonsa eikä leviä, on kastike valmis.)
Sulata joukkoon liivatteet. Anna seoksen jäähtyä haaleaksi välillä sekoitellen.
Kaada kinuskikastike täytteen päälle ja hyydytä kylmässä pari tuntia.

Koristele haluamallasi tavalla.

(Pekaanipähkinöissä itsessään on hieman kinuskinen aromi mielestäni, ja ne sopi tähän kyllä paremmin kuin hyvin.)


Rehellisesti sanoen, tämä kakku oli ihan  t a i v a a l l i s e n  hyvää! Ehkä pohja olisi voinut olla jähmeämpi. Ihmettelin kyllä, ettei vieraisiin uponnut tätä kovin paljon, mutta sitä parempi minulle, saanpahan syödä loput iiihan yksin!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Ilahduta kommentillasi!